استارلینک بدون دیش ایدهای جذاب است که با منتشر شدن خبرهای مربوط به اتصال به استارلینک از طریق گوشی همراه(Direct to cell)، علاقمندان به تکنولوژی را هیجانزده کرده است. در این مقاله بررسی میکنیم که نحوه استفاده از اینترنت استارلینک بدون دیش چگونه است.
آیا استفاده از استارلینک بدون دیش امکانپذیر است؟
از سال 2017 که اینترنت استارلینک برای اولین بار معرفی شد تا کنون، خرید دیش استارلینک تنها راه برای استفاده از این سرویس بوده است. تجهیزات اتصال به استارلینک در این سالها با تحول زیادی همراه بوده و از استارلینک نسل 1 به نسل 2 و سپس نسل 3 توسعه پیدا کرده است.
در سال 2024 با انتشار خبر امکانپذیر شدن اتصال به استارلینک بدون دیش و با استفاده از تلفن همراه، تحول بزرگی در این صنعت ایجاد شد. پس از اعلام این خبر توسط شرکت استارلینک، شرکتهای سازنده گوشی همراه نیز یکی پس از دیگری اعلام کردند که قابلیت اتصال به اینترنت ماهوارهای را به سخت افزار گوشیهای جدید خود اضافه کردهاند.
بنابراین، با قاطعیت میتوان گفت که اتصال به استارلینک بدون دیش از طریق فناوری دایرکت تو سل (Direct to Cell) امکانپذیر شده است. اکنون ببینیم که فناوری دایرکت تو سل چیست.
اینترنت دایرکت تو سل (Direct to Cell) چیست؟
برای وصل شدن به اینترنت استارلینک بدون دیش، باید از فناوری Direct to Cell استفاده کرد. این فناوری که برای اولین بار توسط شرکت استارلینک معرفی شد، این امکان را به وجود آورده که کاربران اینترنت بتوانند به صورت مستقیم از طریق گوشی همراه خود مکالمه تلفنی داشته باشند، پیامک ارسال کنند و به اینترنت وصل شوند.
البته هنوز همه این امکانات به سرویس دایرکت تو سل اضافه نشده است. در سال 2024 امکان ارسال پیامک از طریق این سرویس به وجود آمد و قرار شده که در سال 2025 تماس تلفنی و انتقال داده(اتصال به اینترنت) نیز به قابلیتهای آن اضافه شود، اما هنوز (در مارس 2025) این اتفاق نیفتاده است.
علاوهبر این، پیشبینیهایی که درباره سرعت اشتراک اینترنت استارلینک بدون دیش دایرکت تو سل میشود، نشان میدهد که سرعت این سرویس حتی کمتر از سرعت اینترنت سیمکارت است. این در حالی است که اینترنت استارلینک دایرکت تو سل، هزینه بسیار بالایی دارد.
اما سوال بسیاری مهمی که برای ما ایرانیها پیش میآید این است که آیا در ایران هم میتوان از اینترنت ماهوارهای بدون دیش و از طریق گوشی استفاده کرد؟ در ادامه، نظر متخصصان IT و شبکه را درباره این سوال بررسی میکنیم.
پیشنهاد مطالعه: چطور از جریمه 200 دلاری out of region استارلینک جلوگیری کنیم؟
آیا استفاده از استارلینک بدون دیش در ایران امکانپذیر خواهد بود؟
با انتشار خبرهای فناوری دایرکت تو سل در رابطه با وصل شدن به اینترنت استارلینک از طریق گوشی و بدون نیاز به تجهیزات استارلینک، این شایعه پخش شد که به زودی این امکان در ایران نیز به وجود میآید. اما نظر کارشناسان شبکه درباره این موضوع چیست؟
خبرگزاری «خبر آنلاین» با آرین اقبال که یکی از کارشناساسان خبره شبکه است، یک مصاحبه اختصاصی در این رابطه داشته است. آرین اقبال در پاسخ به این سوال خبرنگار که آیا اتصال مستقیم به استارلینک از طریق گوشی همراه و با فناوری دایرکت تو سل امکانپذیر است، میگوید:
«ماجرای اتصال مستقیم به موبایل(Direct to Cell)، کمی پیچیده است. اگر بخواهیم در یک کلمه بگوییم که آیا از نظر فنی این قابلیت برای همه امکانپذیر است یا خیر، باید گفت خیر، آن هم به دو دلیل؛ استارلینک نیاز به پشتیبانی سختافزاری و پشتیبانی شبکه موبایل دارد. بنابراین، کاربران نمیتوانند به راحتی به استارلینک متصل شوند.»
اما این همه ماجرا نیست. اقبال در ادامه مصاحبه به موضوع اُپراتورهای همراه هم اشاره میکند:
«برای اینکه بتوانید با تلفن همراه به اینترنت ماهوارهای وصل شوید، باید سیمکارت شما اجازه این کار را بدهد. این در حالی است که فعلا فقط چند اُپراتور در دنیا این امکان را فراهم کردهاند؛ تی موبایل در آمریکا، راجرز در کانادا، One NZ در نیوزیلند، KDDI در ژاپن، اُپتوس در استرالیا و سالت در سوئیس.»
ایشان در ادامه گفتگو به محدودیتهای سختافزاری موجود نیز اشاره میکنند:
«از طرفی، همانطور که گفته شد علاوه بر اینکه سیمکارت باید شبکه را پشتیبانی کند؛ سخت افزار گوشی نیز باید آن را پشتیبانی کند. این به این معناست که چیپست اصلی گوشی شما باید بتواند به ماهواره متصل شود و از direct to cell استفاده کند»
مهندس اقبال پس از بیان همه این موارد، در پایان این مصاحبه به صورت زیر نتیجهگیری میکند:
«مسئله این است که اپراتور باید از این قابلیت پشتیبانی کند که همانطور که گفته شد اپراتورهایی که از این قابلیت پشتیبانی میکنند، اکنون محدود هستند و طبیعتا همه اپراتورهای دنیا در این طرح مشارکت ندارند. اما در طرح نهایی استارلینک در نظر گرفته شده است که با بسیاری از اپراتورهای جهان قرارداد ببندد».
با این اوصاف، مشکل اصلی اینجاست که اُپراتورهای ایرانی و شرکت استارلینک با توجه به محدودیتهایی که در روابط دو کشور وجود دارد، هرگز امکان همکاری برای ایجاد امکان استفاده از استارلینک بدون دیش را نخواهند داشت.
چه جایگزینی برای استارلینک بدون دیش وجود دارد؟
یکی از دلایل اصلی علاقه کاربران اینترنت به اینترنت ماهوارهای بدون دیش، امکان اتصال به اینترنت در همه مکانها از جمله شهرهای دورافتاده، روستاها و حتی جادهها است. با توجه به اینکه فعلا امکان استفاده از استارلینک بدون دیش در بسیاری از مناطق دنیا وجود ندارد و با توجه به توضیحاتی که دادیم، در آینده نیز احتمال استفاده از این سرویس در ایران وجود نخواهد داشت. با این وجود، از یک فناوری دیگر برای حل این مشکل میتوان استفاده کرد.
شرکت SpaceX برای کسانی که میخواهند به استارلینک به صورت اینترنت همراه متصل باشند، خرید استارلینک مینی را توصیه میکند. استارلینک مینی به دلیل سایز کوچک خود که به اندازه یک برگه A4 است و با توجه به وزن کمی که دارد(حدود یک کیلوگرم)، به راحتی قابل حمل است.
مهمترین مزیت استارلینک مینی، امکان استفاده از آن به عنوان اینترنت همراه در سفر، در حال رانندگی و در وسایل حملونقل عمومی است. علاوهبر این، سرعت فوقالعاد 190 مگابیتبرثانیه، این نسخه از استارلینک را تبدیل به یک جایگزین باکیفیتتر نسبت به اینترنت ماهواره ای بدون دیش میکند.
در کنار همه این موارد، تهیه و استفاده از استارلینک مینی در همه جای ایران به راحتی امکانپذیر است و هیچ محدودیتی ندارد. همچنین، هزینه استارلینک در ایران برای نسخه مینی بهصرفه است.
جمعبندی
استارلینک بدون دیش اگر چه ایده جذابی است و با استفاده از تکنولوژی direct to cell یک قدم به اینترنت ماهوارهای بدون دیش نزدیکتر شدهایم، اما هنوز فاصله زیادی با فراگیر شدن آن در دنیا داریم و در ایران نیز به دلایلی که بررسی کردیم، استفاده از آن امکانپذیر نخواهد بود.